Hafta 4: Haftayı Kapatırken…

  • Bitiş Bitiş tarihi yok
  • Puanlar 100
  • Sorular 4
  • Süre Sınırı Yok

Yönergeler

Dünyanın genel kabul görmüş yaklaşımı olan finansal liberalleşmenin gelişmekte olan ülkeler için yararların yanında ne gibi zararları taşıdığı ve taşıyabileceğini değerlendirdiğimiz dersimizin son haftasını da tamamlıyoruz. Aşağıda bu haftanın kısa bir özetini ve bu haftayı değerlendirmemizde yardımcı olacak kısa sınav bulacaksınız. Sınav yanıtlarınızı göndermeniz ve tüm etkinlikleri tamamlamanız bu ders için hazırlanacak ders tamamlama belgesine hak kazanmak için zorunludur.

 

Kısa özet:

 

Finansal liberalleşme ile gelişmekte olan ülkelerde daha karlı olan yatırımların kredilendirildiği kabul edilmektedir. Ancak burada da sorun değerlendirmenin özel maliyet ve kar ya da tüm toplumu ilgilendiren sosyal maliyet ve fayda kriterlerine göre yürütülüp yürütülmeyeceğidir. Özel maliyet ve kar yaklaşımına göre karlı yatırımlara serbest finansal piyasa ile daha çok fon aktırıldığı kabul edilebilir. Ancak aynı şeyi toplumsal maliyet ve fayda kriterine göre söylemek mümkün değildir. Diğer yandan, tasarruflarda beklenenlerin (artış yönlü) olmadığı da kabul edilmektedir.

 

Finansal sektörün daha etkin, rekabetçi ve karlı çalışmasını sağlayacak bu gelişmeler ülkelerin kamuoyunda ciddi anlamda destek buldu. Ülkelerini yönetenler de uluslararası sermaye akımlarının kendilerine doğru akabilmesi için bu hareketleri rahatlıkla benimsediler. Bu durum, ülkelerin elit kesimleri ve medyası tarafından da desteklenmiştir. Bu ülkelerde finansal liberalleşme ile düşük gelirliler, işçiler ve özellikle tarım sektöründe çalışanlar için ters sonuçlar açığa çıkmıştır. Finansal liberalizasyon ile sıklaşan ve derinleşen ekonomik kriz dönemleri bu gruplar için kötünün en kötüsünde sonuçlar getirirken, ekonomik olarak iyileşme dönemlerinde bile bu grupların lehine sonuçlara pek rastlanmamıştır.

Sadece kayıtlı kullanıcılar bu notlandırılmış kısa sınavları alabilirler