3. Haftaya Başlarken

Bu hafta Osmanlı Türkçesi'nde sayıların nasıl yazıldığı okunduğu ve tarihlerin nasıl yazıldığı ve Osmanlı Devleti'nde kullanılan tarihler anlatılacaktır. 

Osmanlı Türkçesi ile ilgili metinlerde karşılaşılan konulardan birisi de sayılardır. Sayılar okuyucunun karşısına rakam haliyle ve yazılı olarak çıkar. Her iki durumun kendisine özgü kuralları ve bilinmesi gereken özellikleri mevcuttur. Bu bölümde sayıların rakam ve yazılı durumlarıyla ilgili özellikler örneklendirilerek ve tablolarla desteklenerek işlenecektir.

Osmanlı Türkçesindeki rakamlar, Arapların kullandığı, ancak Hint kökenli işaretlerdir. Harflerin aksine, günümüzdeki kullanışına benzer şekilde, büyük sayı başta olmak üzere soldan sağa doğru sıralanırlar ve bu düzene göre okunurlar.

Osmanlılar döneminde iki takvim yaygın olarak kullanılmıştır. Bunlardan birincisi Hicrî Takvim'dir.  Hz. Muhammed’in Mekke’den Medine’ye hicret ettiği tarih (16 Temmuz 622) ile başlar. Bu takvimde yıl 354.367 gündür. Aylar 30, çift aylar ise 29 gün olarak kabul edilir.

Osmanlı malî işlemlerinde Hicrî Takvim ile Milâdî Takvim arasındaki 11 günlük farktan faydalanmak üzere Malî / Rumî Takvim kullanılmıştır. 1678 yılından itibaren kullanılan Rumî Takvimde yılın ilk ayı Mart, son ayı ise  Şubat'dır.